Идеи за малкия балкон

В много градове и малкия балкон е лукс. Дори ако терасата ви е малка, бетонна, без хубава гледка, бихте могли да подходите творчески и да я превърнете в красиво продължение на дома, което да използвате през топлите месеци. Използвайте потенциала на балкона, за да си създадете удобства и красота, вместо да складиране там стари вещи.

Необходими са няколко градински мебели и малко цветя, за да преобразите малкия балкон. Ако добавите и подходящ текстил и декорация, ще имате своя малък оазис през топлите дни.

 

 

Ето и някошно идеи за малкия бетон:

Ако подът на вашия балкон е с бетонна настилка, можете да го покриете с градинска дървена подова настилка, която се сглобява и се поставя направо на пода. Това е много практично, ако живеете под наем, защото можете просто да я разглобите и да си вземете настилката, когато се изнасяте. Друг вариант да освежите пода е като постелите изкуствена трева, която може да купите навита на руло. Пъстра черга или такава в по-приглишени земни цветове ще направи терасата още по-уютна.

 

 

Разбира се изборът на мебели и декорация за терасата е ограничен от пространството, но има начин да си създадете удобства дори и в най-малкия балкон.

На помощ идват сгъваемите маси и столове. Пейките тип ракла са практични и удобни, защото осигуряват допълнително място за съхранение. Мебелите от палети с възглавици за външна употреба създават уютно и меко място за релакс. А металната масичка и столове с орнаменти във френски стил придават кокетност и изискан стил на малкия балкон. 

 

 

За повече уединение от съседите и за защита от вятъра може да скриете балконския парапет с параван от тръстика, бамбукови пръчки, прикрепени със свински опашки тип направи си сам или с някакво платно.

Погрижете се да си осигурите сянка в най-горещите часове на деня с помощта на чадър или платно, за да се радвате на вашата тераса през целия ден.

И идва ред да обсъдим флоралната декорация на балкона, или с други цветята. Кой ли не си мечтае за цъфтяща домашна градина. А как хубаво цветята украсяват фасадите на сградите, за радост не само на посетителите им, но и на случайните минувачи.

 

 

Проблема с малкото пространство може да бъде разрешен по няколко начина, като използвате го разумно и във вертикала. Една идея е да инсталирате дървен панел, на който да закрепите кашпи с цветя. Дървените цветарници също позволяват нареждането на кашпи и саксии на рафтове. Висящите кашпи, саксийници за укачване на парапета, кашпите и саксиите за парапет на балкон спестяват място. Пластовете растения радват окото, защото напомнят на непринудената пъстрота на природата.

 

 

Какви растения ще засадите, зависи от изложението на терасата - дали е южно, с 12 часа слънцегреене, или северно и усойно. Повечето растения виреят най-добре на тераса с оптимално слънцегреене от около 7-8 часа на денонощие. Ако терасата ви е изложена на силното лятно слънце от сутрин до вечер, е добре да помислите за сянка, било то чадър, щори или някакъв екран. Така ще осигурите приятна и защитена среда и за себе си и за растенията. За тераса със северно изложение изберете най-издръжливите сенколюбиви растения като папрати, туя, кипариси и фиксия. 

 

 

И накрая да добавим завършващите щрихи от декора, декорациите за тераса, които я правят красива и уютна. Направете терасата романтична след залез слънце с  фенери и свещници, както и с лампи и гирлянди от лампи със соларно захранване. Украсете местата за сядане с декоративни възглавници с цветен мотив - флорален, морски, геометричен според избрания от вас стил. Сложете плетена кошница или кош на земята, в които да прибирате вещите си. А защо не и помощна количка с колелца, с която да сервирате домашна лимонада или кафе, когато имате компания. В града барбекюто с газ или въглища не е приемливо, най-малкото защото ще опушите прането на съседите, но пък не ви пречи да използвате малка електрически скара. За да създадете романтична атмосфера, си направете изкуствен лагерен огън, като увиете LЕD гирлянд около няколко дървени трупчета.

Разгледайте нашите предложения от Mydepot за мебели и декорация за градината, както и за домашен декоp.

снимки: Pinterest

Последни публикации

6 съвета за по-лесно гладене на спално бельо

 Кой би отказал да се наслади на току що изпрано и изгладено спално бельо като в 5* луксозен хотел ?!Това може да е много лесно.6 съвета …

Вълшебство от коледни светлини у дома

През зимата, когато слънчевата светлина е най-оскъдна, студът е осезателен, а вечерите са дълги, игривите отблясъци на светлинната украса …

Истории и легенди за коледната украса

 Част от вълшебството на Коледа се крие в приказната коледна украса. Има някои интересни истории и легенди, с които са свързани едни …

Покупка на спално бельо - практически съвети

Покупката на спално бельо понякога може да се окаже предизвикателство поради многобразието от модели, качество и цена на предлаганите …

9 идеи за декорация с буркани

Във всеки дом има събрани празни буркани, които освен за компоти и сладка, може да послужат и като аксесоар в декорацията на дома. От …

7 идеи за декорация в градината

С хубавите летни дни ще прекарваме все повече време на открито. Подбрали сме Ви няколко интересни идеи за декорация на терасата и …