Идеи за малкия балкон

В много градове и малкия балкон е лукс. Дори ако терасата ви е малка, бетонна, без хубава гледка, бихте могли да подходите творчески и да я превърнете в красиво продължение на дома, което да използвате през топлите месеци. Използвайте потенциала на балкона, за да си създадете удобства и красота, вместо да складиране там стари вещи.

Необходими са няколко градински мебели и малко цветя, за да преобразите малкия балкон. Ако добавите и подходящ текстил и декорация, ще имате своя малък оазис през топлите дни.

 

 

Ето и някошно идеи за малкия бетон:

Ако подът на вашия балкон е с бетонна настилка, можете да го покриете с градинска дървена подова настилка, която се сглобява и се поставя направо на пода. Това е много практично, ако живеете под наем, защото можете просто да я разглобите и да си вземете настилката, когато се изнасяте. Друг вариант да освежите пода е като постелите изкуствена трева, която може да купите навита на руло. Пъстра черга или такава в по-приглишени земни цветове ще направи терасата още по-уютна.

 

 

Разбира се изборът на мебели и декорация за терасата е ограничен от пространството, но има начин да си създадете удобства дори и в най-малкия балкон.

На помощ идват сгъваемите маси и столове. Пейките тип ракла са практични и удобни, защото осигуряват допълнително място за съхранение. Мебелите от палети с възглавици за външна употреба създават уютно и меко място за релакс. А металната масичка и столове с орнаменти във френски стил придават кокетност и изискан стил на малкия балкон. 

 

 

За повече уединение от съседите и за защита от вятъра може да скриете балконския парапет с параван от тръстика, бамбукови пръчки, прикрепени със свински опашки тип направи си сам или с някакво платно.

Погрижете се да си осигурите сянка в най-горещите часове на деня с помощта на чадър или платно, за да се радвате на вашата тераса през целия ден.

И идва ред да обсъдим флоралната декорация на балкона, или с други цветята. Кой ли не си мечтае за цъфтяща домашна градина. А как хубаво цветята украсяват фасадите на сградите, за радост не само на посетителите им, но и на случайните минувачи.

 

 

Проблема с малкото пространство може да бъде разрешен по няколко начина, като използвате го разумно и във вертикала. Една идея е да инсталирате дървен панел, на който да закрепите кашпи с цветя. Дървените цветарници също позволяват нареждането на кашпи и саксии на рафтове. Висящите кашпи, саксийници за укачване на парапета, кашпите и саксиите за парапет на балкон спестяват място. Пластовете растения радват окото, защото напомнят на непринудената пъстрота на природата.

 

 

Какви растения ще засадите, зависи от изложението на терасата - дали е южно, с 12 часа слънцегреене, или северно и усойно. Повечето растения виреят най-добре на тераса с оптимално слънцегреене от около 7-8 часа на денонощие. Ако терасата ви е изложена на силното лятно слънце от сутрин до вечер, е добре да помислите за сянка, било то чадър, щори или някакъв екран. Така ще осигурите приятна и защитена среда и за себе си и за растенията. За тераса със северно изложение изберете най-издръжливите сенколюбиви растения като папрати, туя, кипариси и фиксия. 

 

 

И накрая да добавим завършващите щрихи от декора, декорациите за тераса, които я правят красива и уютна. Направете терасата романтична след залез слънце с  фенери и свещници, както и с лампи и гирлянди от лампи със соларно захранване. Украсете местата за сядане с декоративни възглавници с цветен мотив - флорален, морски, геометричен според избрания от вас стил. Сложете плетена кошница или кош на земята, в които да прибирате вещите си. А защо не и помощна количка с колелца, с която да сервирате домашна лимонада или кафе, когато имате компания. В града барбекюто с газ или въглища не е приемливо, най-малкото защото ще опушите прането на съседите, но пък не ви пречи да използвате малка електрически скара. За да създадете романтична атмосфера, си направете изкуствен лагерен огън, като увиете LЕD гирлянд около няколко дървени трупчета.

Разгледайте нашите предложения от Mydepot за мебели и декорация за градината, както и за домашен декоp.

снимки: Pinterest

Последни публикации

Миксирай и съчетай чинии за красива подредба на масата

Случвало ли ви се е да счупите чиния от ваш красив сервиз? Никак не е приятно. Може би затова красивите сервизи често биват вадени от бюфета …

Лесна и прекрасна есенна украса за дома

С нотка на носталгия изпращаме лятото с първия хладен полъх на есента. За щастие и златната есен крие своето очарование с изобилието си, с меките слънчеви лъчи и багрения си листопад. Природата ...…

Любопитно за часовниците - 7 необикновени часовника

Хората използват часовници от хилядолетия, за да измерват времето. Часовниците се различават по вид, форма и размер, но всички изпълняват …

Тайни за вашето спално бельо - втора част

Изборът на цветове, материя и десени на Вашето спално бельо отразява настроението и донякъде характера ви.  Цветовете могат да кажат много …

Декоративните възглавници - незаменим акцент в декора

 Декоративните възглавници са се ползвали с незаменим успех още през античните времена в Близкия изток, когато на хората им е било трудно …

Как да украсим дома си в котидж стил - част 2

 Продължаваме темата от Как да украсим дома си в котидж стил - част 1. Домашен текстил в котидж стил Домашният текстил, …