Как да аранжираме картини и декорация за стена

Картините и декорацията за стена придават завършен вид на дома ви, така че по-добре да се престрашите да пробиете някоя и друга дупка в стената, отколкото да оставите стените празни.  Окачете това, с което разполагате в момента, а с времето ще се сдобиете и с още картини и изкуство, които ви харесват и подхождат на дома ви. Ето и няколко идеи и съвета, с които да разкрасите дома си с декорация за стена.

Изкуство за стена в същата цветова схема

Изберете изкуство за стената, което допълва цветовете в останалата част на стаята. Изкуството за стена може да внесе допълнителен цветен акцент, но като цяло е добре да отразява цветовата схема на стаята. 

Изкуство за стена над дивана

Добре е картината или композицията от картини и декорация за стена над дивана или спалнята да покрива около 2/3 от стената над мебелите. Ако картината или колекцията от декорацията за стена е твърде малка или твърде голяма, ще изглежда странно.

Обичайната височина, на която човек може да се наслаждава на картини, е 145 см. Центърът на картината или колекцията от картини и декорация за стена трябва да е на височина 145 см от пода. В стаи, като в хола, където предимно се седи, картината може да е малко по-ниско. Все пак осигурете 15 - 30 см разстояние между горния ръб на облегалката и рамката на картините, ако не искате да си блъскате главата в рамката, когато сте седнали.

 

 

Декорация за стена в кухнята

В кухнята окачете декорация за стена на място, където няма да бъде намокрена или увредена от топлината. Това може да бъде на стената в близост до кухненската маса или на празно място над кухненския плот. Закачете декорацията за стена малко по-ниско от обичайното, за да може да му се наслаждавате спокойно, докато седите на кухненската маса. В по-традиционни кухни са подходящи картини с винтидж излъчване и традиционни рамки, докато модерното изкуство с ярки цветове и метални рамки подхожда повече на модерни кухни. 

 

Изкуство за стена върху малки и тесни места

В повечето случаи хората закачат изкуство на стената над дивана или спалнята, но забравят за малките и тесни места като разстоянието между врати, прозорци, ъглите и колони. За тези места изберете малки по размер картини. Подчертаването на ъглите ще създаде допълнителен кът в дома. 

 

Галерия от стенна декорация

Галерията от изкуство за стена ще освежи всяка празна стена. Не се ограничавайте само до изкуство в рамки. Добавете и друга декорация за стена като декоративни чинии, огледала, закачалка с интересни елементи. Поставете най-отличаващата се декорация в средата и аранжирайте останалите около нея. 

 

Създайте визуален баланс

В група картини, закачени на стената, човек обикновено възприема картините от ляво на дясно, по начина, по който е свикнал да чете. Разположете най-големите и визуално тежки картини в долната част на композицията. Ако разположението на декорацията за стена е симетрично, разположете най-големите и визуално тежки картини в средата. 

Уточнете разположението на композицията

Преди да започнете да пробивате дупки в стената, уточнете разположението на декорацията за стена. Можете да направите това като подредите колекцията от изкуство за стена на пода. Друг начин е като изрежете хартиени листи с формата и големината на рамките и ги аранжирате на стената с помощта на тиксо, докато получите желаното от вас разположение. 

 

Декорация за стена в спалнята

В спалнята може да закачите група от изкуство за стена над леглото. За да създадете хармонична визия, се спрете на картини или фотографии с обща цветова тема. Ако са фотографии, това означава да не смесвате цветни и чернобели снимки. Ще получите по-спокойна визия, ако изберете рамки с общ признак като еднакъв цвят и стил. 

 
Нечетен брой картини 
 

Когато създавате композиция от картини или друга декорация за стена, се спрете на нечетен брой картини. Така ще имате един централен обект и огледален образ от двете страни. По този начин композицията ще изглежда балансирана и завършена. 

 

Симетрично разположение на декорацията за стена

От друга страна симетричното разположение на четен брой рамки създава фокусна точка под формата на правоъгълник, който се възприема като едно цяло. Изберете картини или друга декорация с еднакви размери и цветове на рамките.

Изкуство върху етажерки

Не е необходимо декорацията за стена непременно да виси на стената. Може да я аранжирате върху една или няколко етажерки една под друга, като я допълните и с друга декорация. Така ще може лесно да смените декора, без да пробивате дупки в стената. 

 

Застъпване на елементи от декорация

Друг нестандартен начин за аранжиране на изкуство е да наредите декорацията върху плота на камината или на етажерка, като част от различните елементи се застъпват. Така ще създадете повече пластове и дълбочина, които придават на дома повече уют. 

 

Изкуство за стена и интериорен стил

Старайте се изкуството да съответства на интериорния стил. Симетричните композиции са по-традиционни, докато асиметричните се възприемат като по-модерни. Например за стая с котидж стил изберете картини с ботанически или винтидж изображения, докато за стая с модерен интериор се спрете на големи картини с абстрактно изкуство.

 

 

 

снимки: Pinterest

 
 

Последни публикации

Покупка на спално бельо - практически съвети

Покупката на спално бельо понякога може да се окаже предизвикателство поради многобразието от модели, качество и цена на предлаганите …

Интериор с розови акценти

В интериора розовото е по-меката версия на яркия и горещ червен цвят. Получава се, като към червеното се добави бяло. Колкото повече бяло …

Лесна и прекрасна есенна украса за дома

С нотка на носталгия изпращаме лятото с първия хладен полъх на есента. За щастие и златната есен крие своето очарование с изобилието си, с меките слънчеви лъчи и багрения си листопад. Природата ...…

Идеи за подарък за нов дом

Поканени сте на гости в нов дом и се чудите какъв подарък да подарите? Бихте могли да попитате домакините от какво имат нужда, а може и да ги …

Хармония и спалното бельо

Великите майстори по Фън-шуй отдавна са обърнали внимание на това каква голяма роля играе цвета и състоянието на спалното бельо върху …

10 лесни идеи за по-хубав дом

През изминалата година домът стана нашия свят. И понеже прекарваме толкова време у дома, идването на Новата година е добър повод да направите …