7 идеи за разполагане на растения в кашпи у дома

Ползите от растенията у дома са безспорни. Те пречистват въздуха и понижават концентрацията на вредни химикали, което е голямо предимство, ако живеете в урбанизирана среда.  Освен това намаляват негативното влияние на техниката, от която всички сме заобиколени в ежедневието. Така че освен да красят дома ни,  подобряват психическото и физическото ни здраве. Посадени в красиви саксии и кашпи и разположени на подходащи места, допълват интериора и служат като красива декорация за дома. Къде да разположим кашпите и саксиите с растения у дома?

 

Големи растения в кашпа

 

Най-големите растения у дома естествено ще бъдат на пода. Вярно е, че заемат много място, но от друга страна създават нова фокусна точка, нова притегателен акцент. Подходащо място са местата, където релаксираме - до дивана или до къта за четене. Може да заложите на едно голямо растение или да разположите няколко по-малки асиметрично на поставки с различна височина. На пазара се предлагат и кашпи с крачета в група по три, всяко с различна височина. 

Нека да кажем и няколко думи за кашпите и саксиите. На първо място каква е разликата между тях. Саксиите имат дренажни дупки, от където излишната вода изтича. А кашпите нямат такива, така че сложете растението със саксията в кашпата, която има главно декоративна рола. Ако засаждате растението направо в кашпа, не го поливайте твърде често, за да не загние почвата.

Инвестирайте в качествени и устойчиви саксии и кашпи, която ще издържат дълги години. 

Саксиите и кашпи от керамика и глина предлагат оптимална среда за развитие на растенията, като им осигуряват добра терморегулация. Особено ако материята не е гланцирана, почвата диша и не задържа излишна влага. Недостатъкът им е, че са чупливи на удар.

Качествените саксии и кашпи от синтетични материи са удароустойчиви и устойчиви на метеорологични условия. Осигуряват добра среда за развитие на кореновата система на растението и са практични. Имитиращите шарка на скала, глина или бетон се вписват хармонично и ненатрапчиво в интериора. Натуралните цветове са най-подходящи, защото повтарят цветовете, които се срещат в природата в цвета на почвите и скалите. 

 

Малки растения на рафтове, етажерки и первази

По-малките растения разположете на рафтове, монтирани на стената или в ъглите, на первази на прозорци. Може дори да освободите малко място  на етажерката за книги, където да аранжирате стайни растения в кашпи и аксесоари за декорация между книгите. Так библиотекта ви няма да изглежда скучна. Изберете интересни кашпи, които сами по себе си са декорация.

Билкова градина у дома

 

Една много симпатична идея са билковите градини в кухнята. За целта изберете еднакви по форма саксии и кашпи, може с различни шарки. Разположете ги на перваза на прозореца в кухнята или на рафтове на стената. Може дори да използвате стената на хладилника като място за окачване на кашпите с билки. И докато готвите, се протегнетее и откъснете стръкче пресен босилек. 

Рустикални метални кашпи

 

 

За почитателите на рустикалния стил препоръчваме метални кашпи, които сякаш пренасят двора в дома. Много са красиви и внасят нотка романтика, но поставете растенията заедно със саксията в тях, защото металът не е добър изолатор. През топлите месеци ги разположете на терасата, а през зимата ги приберете в хола или в коридора.

Растения в банята

 

Растенията имат и своето място дори в банята. Изберете растения, които виреят добре на влага и по-малко естествена светлина. Подходящи растения за банята са орхидея, бамбук, алое вера, азалия, гардения. В последно време в мрежата често се появяват снимки на бани с окачен евкалипт под душа. Тенденцията набира популярност не заради фотогеничната си визия, а заради ползите от ароматотерапията. Полезните вещества се отделят под въздействието на горещата влага. Ако обаче имате кучета и котки в дома, се уверете че нямат достъп до него, защото е токсичен за тях.

Декориране със сукуленти

 

Сукулентите са идеални за хора, които водят забързан начин на живот и нямат време да се грижат за растения. Не изискват много грижи, нуждаят се от съвсем малко вода благодарение на месестите си листа, които задържат влагата в тях. Симетричните им форми са много красиви, а освен това пречистват въздуха и улавят вредни химикали. Засадете сукулентите в поредица от малки кашпи или ги аранжирайте артистично в голяма керамична кашпа

Дървени цветарници и кашпи

И накрая да споменем и дървените цветарници и кашпи. Красиви са и изглеждат много натурални.  Дървото внася топлота и уют в дома, но отново ви съветваме да оставите и саксиите, за да не изгние дървото от влагата. Отново терасата е много подходящо място за тях през топлите месеци, а през дъждовните и студени месеци ги приберете на топло.

Растенията в дома създават настроение и внасят успокоение и хармония. Зеленият цвят е цветът на хармонията - дава едновременно усещане за хармония и възраждане на живота. А какъв по-хубав начин да внесете хармония в интериор от това да отглеждате растения в саксии и кашпи у дома?

 

снимки: Pinterest/roomester.ru/ryazanameli.ru/treeland.ru/myhomeblog.ru/triziu.ru/design-homes.ru

 

 

 

Последни публикации

Тайни за вашето спално бельо - втора част

Изборът на цветове, материя и десени на Вашето спално бельо отразява настроението и донякъде характера ви.  Цветовете могат да кажат много …

6 идеи за украса с цветя за дома

 Цветята са чудесен начин да поканите природата у дома си. Човешкото око е инстинктиво привлечено от природните форми, ето защо красиво …

Тайни за вашето спално бельо - първа част

  Покупката на спално бельо е инвестиция в пълноценен сън и красива спалня. Преди да излезете на пазар, помислете в какъв стил …

3 чудесни идеи за опаковане на вълшебни коледни подаръци

Какво е Коледа без подаръците! Половината от магията на празниците е в очакването. Малчуганите пишат писма на Дядо Коледа още от началото …

Как да украсим дома си в котидж стил - част 1

Стилът котидж е уютен и чаровен, като от приказка. На български думата котидж не може да се преведе с една дума. Котидж е традиционна английска …

Най-красивите коледни украси в Европа - част 2

Традиционно големи коледни дръвчета украсяват площадите на големите ни градове, както и на градовете в цяла Европа. Коледните базари, …