Идеи за цветове за хол в монохроматична гама

Когато става въпрос за декориране на стая, общоприето мнение е, че няколко цвята са по-добре от един. Обикновено контрастът между два или повече цвята е това, което придава уникалност и индивидуалност на стаята. И макар това да е вярно за някои помещения, монохроматичната цветова схема е много подходяща за декориране на хола. Подбрали сме няколко идеи за цветове за хол в снимки.

 

снимка: goodlifeofdesign.blogspot.com

 

Често възниква недоразумение, тъй като думата “монохроматичен” буквално означава един цвят. Но в света на интериорния дизайн използването на монохроматичната гама не означава да декорирате цялата стая в един и същ нюанс на един цвят, а да се използват  различните му разновидности и нюанси, за да се създаде хармонично пространство. Неутрални монохроматични гами са най-подходящи за всекидневната, тъй като дават повече възможности и създават по-хармонична и отпускаща обстановка. По-лесно е да се изберат неутрални цветове, които вече присъстват в стаята под формата на цвят на подовата настилка, вратите или рамките на прозорците.

 

 

снимка: home-designing.com

 

 

Декориране в цветове като синьо, зелено и дори червено също са възможни. В такива случаи обикновено се използват един или два неутрални цвята като акценти, без това да попречи на монохроматичната схема, която не е неутрална. 

 

Как да подберем различни вариации на един цвят? 

На първо място трябва да познаваме възможностите, които дават цветовете. Съществуват 12 основни цвята. Тяхната стойност се определя от диапазона на светлината или тъмнината на цвета. Вариации на цвета се постигат още като той се смеси с бяло, черно или сиво. Когато към цвета добавите бяло, се създава негов оттенък. С добавянето на черно се създава различна сянка на цвета, а при добавяне на сиво се добиват различни тонове на същия цвят. 

Монохроматичният хол е мястото, в което може да обедините различни вариации на един и същ цвят. Контрастът все пак е важна част от монохроматичната стая, така че може да добавите по-тъмни акценти в основния цвят. Това може да стане под формата на декоративни възглавници, тъмни рамки на прозореца или тъмен килим.

 

снимка: mydomaine.com

Как да преодолеем ограниченията на монохроматичната стая?

Тук тайната е в това да използване контраста с различни текстури и принтове. Текстурите правят стаята интересна с неравната си повърхност, която се променя според това как я огрява светлината. Декоративни възглавници, мека мебел, килими  и завеси са красив начин да създадете текстура.

 

снимка: architectureartdesigns.com

Използването на хроматични принтове е чудесен начин да придадете дълбочина на монохроматичната палитра, но трябва да се използват пестеливо, ако целта ви е прост и хармоничен стил. Допустимо е съчетанието на основния цвят с неутрални цветове, без това да нарушава монохроматичната визия на всекидневната. 

снимка: etsy.com

Друг съществен момент е да определите дали основният цвят е топъл или студен. Цветовете създават усещане за топло и студено в зависимост от емоционалното си въздействие върху психиката на човека. Ако в стаята присъстват основно топли неутрални цветове, и главният монохроматичен цвят трябва също да е топъл. 

Монохроматичната цветова гама е идеална за декориране на малки пространства, тъй като прави стаята да изглежда по-голяма. Използването оттенъци, сенки и тонове на същия цвят създава хармонична обстановка, която е и страхотен фон за декорация и изкуство на стената.

 
снимка: wearefound.com

Последни публикации

Как да украсим дома си в котидж стил - част 1

Стилът котидж е уютен и чаровен, като от приказка. На български думата котидж не може да се преведе с една дума. Котидж е традиционна английска …

6 идеи за украса на великденските яйца

 Най-важната украса за Великден са великденските яйца. Боядисват се в четвъртък или в събота преди Великден. Великденското яйце е …

Защо кутиите за бижута са страхотна идея за подарък на жена

 Кутиите за бижута са страхотна идея за подарък на дама, който вече си има всичко необходимо. Разнообразието на кутиите за бижута и …

6 идеи за украса с цветя за дома

 Цветята са чудесен начин да поканите природата у дома си. Човешкото око е инстинктиво привлечено от природните форми, ето защо красиво …

Декорация на дома в шаби шик стил

снимки: PinterestТерминът шаби шик произлиза от 80те години на миналия век. Шаби шик се появява не като интериорен стил, а като търговска марка …

Декупаж - наръчник на начинаещия - част 1

Техниката на декупажа може да се използва за персонализирането на почти всеки предмет в дома и най-хубавото е, че дизайнът може да е толкова …