Идеи за цветове за хол в монохроматична гама

Когато става въпрос за декориране на стая, общоприето мнение е, че няколко цвята са по-добре от един. Обикновено контрастът между два или повече цвята е това, което придава уникалност и индивидуалност на стаята. И макар това да е вярно за някои помещения, монохроматичната цветова схема е много подходяща за декориране на хола. Подбрали сме няколко идеи за цветове за хол в снимки.

 

снимка: goodlifeofdesign.blogspot.com

 

Често възниква недоразумение, тъй като думата “монохроматичен” буквално означава един цвят. Но в света на интериорния дизайн използването на монохроматичната гама не означава да декорирате цялата стая в един и същ нюанс на един цвят, а да се използват  различните му разновидности и нюанси, за да се създаде хармонично пространство. Неутрални монохроматични гами са най-подходящи за всекидневната, тъй като дават повече възможности и създават по-хармонична и отпускаща обстановка. По-лесно е да се изберат неутрални цветове, които вече присъстват в стаята под формата на цвят на подовата настилка, вратите или рамките на прозорците.

 

 

снимка: home-designing.com

 

 

Декориране в цветове като синьо, зелено и дори червено също са възможни. В такива случаи обикновено се използват един или два неутрални цвята като акценти, без това да попречи на монохроматичната схема, която не е неутрална. 

 

Как да подберем различни вариации на един цвят? 

На първо място трябва да познаваме възможностите, които дават цветовете. Съществуват 12 основни цвята. Тяхната стойност се определя от диапазона на светлината или тъмнината на цвета. Вариации на цвета се постигат още като той се смеси с бяло, черно или сиво. Когато към цвета добавите бяло, се създава негов оттенък. С добавянето на черно се създава различна сянка на цвета, а при добавяне на сиво се добиват различни тонове на същия цвят. 

Монохроматичният хол е мястото, в което може да обедините различни вариации на един и същ цвят. Контрастът все пак е важна част от монохроматичната стая, така че може да добавите по-тъмни акценти в основния цвят. Това може да стане под формата на декоративни възглавници, тъмни рамки на прозореца или тъмен килим.

 

снимка: mydomaine.com

Как да преодолеем ограниченията на монохроматичната стая?

Тук тайната е в това да използване контраста с различни текстури и принтове. Текстурите правят стаята интересна с неравната си повърхност, която се променя според това как я огрява светлината. Декоративни възглавници, мека мебел, килими  и завеси са красив начин да създадете текстура.

 

снимка: architectureartdesigns.com

Използването на хроматични принтове е чудесен начин да придадете дълбочина на монохроматичната палитра, но трябва да се използват пестеливо, ако целта ви е прост и хармоничен стил. Допустимо е съчетанието на основния цвят с неутрални цветове, без това да нарушава монохроматичната визия на всекидневната. 

снимка: etsy.com

Друг съществен момент е да определите дали основният цвят е топъл или студен. Цветовете създават усещане за топло и студено в зависимост от емоционалното си въздействие върху психиката на човека. Ако в стаята присъстват основно топли неутрални цветове, и главният монохроматичен цвят трябва също да е топъл. 

Монохроматичната цветова гама е идеална за декориране на малки пространства, тъй като прави стаята да изглежда по-голяма. Използването оттенъци, сенки и тонове на същия цвят създава хармонична обстановка, която е и страхотен фон за декорация и изкуство на стената.

 
снимка: wearefound.com

Последни публикации

3 чудесни идеи за опаковане на вълшебни коледни подаръци

Какво е Коледа без подаръците! Половината от магията на празниците е в очакването. Малчуганите пишат писма на Дядо Коледа още от началото …

Как да декорираме с метални акценти - злато, сребро, мед и бронз

Една от непреходните тенденции в домашния декор е декорирането с метални акценти с цвят злато, сребро, мед и бронз. Всеки от тези метали създава определена атмосфера. Комбинирането на някои или ...…

Декоративните възглавници - незаменим акцент в декора

 Декоративните възглавници са се ползвали с незаменим успех още през античните времена в Близкия изток, когато на хората им е било трудно …

Лесна и прекрасна есенна украса за дома

С нотка на носталгия изпращаме лятото с първия хладен полъх на есента. За щастие и златната есен крие своето очарование с изобилието си, с меките слънчеви лъчи и багрения си листопад. Природата ...…

Идеи за подарък за имен ден на жена

С настъпването на зимата идват и много празници и имени дни. Като се почне от Никулден, след това Рождество Христово, следват  Стефановден, …

Спално бельо и зодии - лъв, дева, везни, скорпион

Спално бельо и зодия ЛъвЗа властния и тираничен Лъв са подходящи кралските цветове - пурпурен, черен, златен. За него са подходящи всички …